Bardzo dobrą dietą związaną nie tylko z odchudzaniem ale i z własnym samopoczuciem jest oparcie się na warzywach i owocach, ograniczając niemal do zera wszelkiego rodzaju tłuszcze. Szczególnie chodzi tu o tłuszcze zwierzęce, które nie są zbyt dobre, zwłaszcza po przeróbkach termicznych. Oczywiście do wszystkiego należy podchodzić z umiarem. Każda dieta musi być dostosowana do klimatu. Na przykład słynna na całym świecie dieta śródziemnomorska, pomimo że jest zdrowa, a do tego bardzo pyszna, to jednak w zimie w naszym klimacie niezbyt pasuje. Jedzenie zawsze musi być dostosowane do konkretnego człowieka i do konkretnego miejsca w którym on akurat żyje. I tak w Polsce dość sporo jada się kapusty, która jest nie tylko zdrowa, ale także może być znakomitym dostawcą witamin i innych soli mineralnych. Do tego kuchnia polska wiąże się z mięsem, choć niekoniecznie tym najtłustszym. Według wielu specjalistów z dziedziny żywienia, człowiek powinien eksperymentować z pokarmami i wybrać ten który daje mu najlepszy komfort i najlepsza formę.
Previous Post: Ekologiczne ubrania i tekstylia
Next Post: Ograniczenie w jedzeniu